Hyppää pääsisältöön

Lapsetkin koodaa

Lapsetkin koodaa

Ohjelmointi ilmestyi opintosuunnitelmaan vuonna 2016, ja siten siitä on tulossa lasten arkipäivää. Koodausta voi kuitenkin opetella kotonakin, siihen on apuna erilaiset sivustot, pelit ja koodikerhot. 

Internetistä löytyy useita sivustoja, joissa voi oppia koodauksen periaatteita helposti iästä riippumatta. Esimerkkinä voisi mainita 8-16-vuotiaille suunnatun ilmaisen Scratch-sivuston. Siellä kuka tahansa voi oppia koodauksen perusteita ja jakaa tekemiään asioita yhteisölle. Pienemmille lapsille voi asentaa tabletille ScratchJr- tai LightbotJr-sovelluksen. Myös Lego toimii ohjelmoinnin opiskelun edistäjänä, nimittäin tableteille löytyy useita Lego-sovelluksia, jotka opettavat ohjelmoinnin ja robotiikan perusteita pelin avulla. Näitä sovelluksia lötyy myös joidenkin koulujen oppilaille tarkoitetuista tableteista. 

Muita esimerkkejä ovat Minecraftin koodaus-pelit sekä koodaustunti, jonka harjoituksissa esiintyy myös Disney-hahmoja.

Ohjelmointia voi opetella lasten kanssa myös Robogem-lautapeliä pelaamalla. 

Koodausta opetellaan jo ala-asteella, koska se on digi-yhteiskunnassa tärkeä perustaito. Vaikkei ohjelmoinnista uraa tulisikaan, on sen perusteet hyvä osata. Koneita käytetään nimittäin yhä enemmän kaikilla aloilla, ja hyvät perustaidot ja ymmärrys niiden toiminnasta on välttämätöntä.