Sanasto | Casamedia - Digimaailman moniosaaja Hyppää pääsisältöön
Media- ja it-alan sanaston termejä selitettynä.

Videotyyppi jota kutsutaan myös UHD:ksi tai Ultra HD:ksi. 4K tarjoaa 3840 x 2160 - 520 x 2160 pikselin tarkkuuden.

sanaston_kategoria

käyttäjätietokanta ja hakemistopalvelu, joka sisältää tietoa käyttäjistä, tietokoneista ja verkon resursseista.

Se mahdollistaa keskitetyn resurssien jakamisen käyttäjille ja sovelluksille sekä tarjoaa tavan nimetä, kuvata, paikallistaa, hallita ja suojata käytössä olevia verkon resursseja.

Microsoftin kehittämä teknologia, jolla voidaan toteuttaa interaktiivisia elementtejä web-sivulle.

Pääkäyttäjä, jolla on kaikki oikeudet järjestelmään.

Adoben kaupalliseen tulostukseen suosittelema väriavaruus. Siinä on suurempi väriavaruus kuin sRGB-väriavaruudessa. Suuremman väriavaruuden johdosta tulosteissa tulee esiin enemmän sävyjä kuin sRGB tiedostoa tulostettaessa.

Yhteensopimattomissa näytöissä sävyt ovat haaleamma kuin sRGB kuvissa.

sanaston_kategoria

(Asymmetric Digital Subscriber Line) Laajakaistaliittymän tyyppi, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron palveluntarjoajalta kuluttajalle. Vastaanottonopeus tämän tyyppisellä liittymällä on 4 kertaa nopeampi kuin lähetysnopeus, mikä tekee ADSL:stä hyvän vaihtoehdon kotitalouksille ja pienille yrityksille.

Etsimen kohta, josta tarkennus tehdään. Yleensä järjestelmäkameroissa tarkennus vaihtoehtoina on ainakin automaatinen, valitse piste manuaalisesti tai keski.

sanaston_kategoria

Tietokoneohjelma, joka toimii ihmiskäyttäjän puolesta tietyn profiilin perusteella. Agentti hoitaa Internetissä mm. sähköpostin reititystä ja valvoo verkkoliikennettä.

Digitaaliseen kuvavirtaan upotettu tai analoginauhalle tallennettava juokseva koodi, joka merkitsee tarkasti kuvan sijainnin nauhalla.

Aikavalotuksessa kameran suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan. 

Aikavalotuksella pystyy vangitsemaan tähdenlennon tai saamaan useita salamoita samaan kuvaan tai tallentamaan ohiajavat autot valojuovina.

sanaston_kategoria

ohjelmisto, joka ohjaa tietokoneen oheislaitetta. Ajuri tuntee toisaalta käytettävän laitteen yksityiskohdat ja toisaalta se toteuttaa käyttöjärjestelmäkohtaisen rajapinnan, jonka kautta käyttöjärjestelmä pystyy antamaan toimintapyyntöjä oheislaitteelle.

Alipäästösuodin eli anti-alias suotimen tarkoitus on vähentään mòire ilmiötä. Alipäästösuodattimista ollaan luopumassa ja sitä on alettu korvaamaan muilla teknisillä keinoilla.

Uuden menetelmän myötä kuvista tulee entistä terävempiä.

sanaston_kategoria

Kuva on alivalotunut jos kuvassa on paljon täysin mustia sävyjä. 

sanaston_kategoria

Alustatalous on Internetin kehitykseen perustuva, nopeasti vakiintuva liiketoiminnan organisointimalli.

Alustatalous tarkoittaa käytännössä uutta talouden alaa, jossa jokin yritys tarjoaa alustan, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat tehdä lisäarvoa tuottavaa toimintaa, myydä tuotteita tai palveluita.

Tunnetuimmat esimerkit ovat Amazon, Airbnb ja Uber.

(Anchor) Alue hypertekstissä, joka on HTML-koodissa merkitty linkin lähteeksi tai kohteeksi.

Internetin palvelinkone, joka korvaa mm. sähköpostiviestin lähettäjän nimitiedot numerokoodilla. Mahdollistaa viestien lähettämisen nimettömänä.

Suosittu web-palvelinohjelmisto.

Erityinen www-sivuun kytketty pikku ohjelma.

Yleinen järjestelmäkameran kenno, koko 25,1 x 16,7 mm.

sanaston_kategoria

(Internet Archive Listing Service) Internet-verkossa toimiva tietokanta, josta hakupalvelun (Archie) avulla voidaan hakea tiedostoja eri FTP-palvelimilta.

Värien erilaisen taittumisen vuoksi suurikontrastisissa kohdissa kohteesta muodostuu kennolle eri värisiä kohteita hieman eri kohtiin. Väriaberraatio näkyy kuvissa usein vihreinä ja violetteina sävyinä kohteiden reunoissa ja kuvan kulmissa. Ongelman saa korjattua kuvista kuvankäsittelyohjelmilla.

sanaston_kategoria

Internetin edeltäjä. Yhdysvaltain puolustusministeriön käyttöönottama verkko, jossa oli mukana lähinnä korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Toimi vuosina 1969-90.

American Standard Code for Information Interchange. Merkkijärjestelmä, jossa on 128 yleisintä merkkiä.

(Client) Tietokone, työasema tai pääte, jolla hyödynnetään toista samassa verkossa olevaa konetta kuten palvelinkonetta (server). Asiakaskoneelta muodostetaan yhteys palvelinkoneeseen tiedonsiirron ajaksi.

(Client program) Asiakkaan Internet-käyttöön käyttämä ohjelma, joka tarvitsee tuekseen palvelinkoneen. Esim. selain tai sähköpostiohjelma.

(Client program) Asiakkaan Internet-käyttöön käyttämä ohjelma, joka tarvitsee tuekseen palvelinkoneen. Esim. selain tai sähköpostiohjelma.

Sovellus, joka on yleensä käyttöliittymä ihmisiä varten, ja jolla yleensä otetaan verkon yli yhteys palvelimeen ja näin käytetään palvelimella olevia palveluita etäkäyttönä. Aina tätä ei kuitenkaan tehdä verkon yli, vaan palvelin ja asiakasohjelma saattavat sijaita samalla koneella.

Joskus voidaan tehdä asiakasohjelma, jota varsinaisen ajon aikana ei käytä ihminen, vaan toiminnot ovat ennalta suunniteltuja ja ihminen asettaa asetukset haluamallaan tavalla ennen ajoa. Tällaisia ovat esimerkiksi yrityskäytössä olevat virustentorjuntaohjelmat.

Active Server Pages. Microsoftin kehittämä skriptauskieli.

Kun valo kulkee symmetrisen linssin läpi, kuva tarkentuu yhdelle etäisyydelle, jolloin varsinkin lähikuvissa osa kuvattavasta kohteesta voi jäädä jää epätarkaksi ja kontrasti heikoksi.

sanaston_kategoria