Videotyyppi jota kutsutaan myös UHD:ksi tai Ultra HD:ksi. 4K tarjoaa 3840 x 2160 - 520 x 2160 pikselin tarkkuuden.
Adoben kaupalliseen tulostukseen suosittelema väriavaruus. Siinä on suurempi väriavaruus kuin sRGB-väriavaruudessa. Suuremman väriavaruuden johdosta tulosteissa tulee esiin enemmän sävyjä kuin sRGB tiedostoa tulostettaessa.
Yhteensopimattomissa näytöissä sävyt ovat haaleamma kuin sRGB kuvissa.
Etsimen kohta, josta tarkennus tehdään. Yleensä järjestelmäkameroissa tarkennus vaihtoehtoina on ainakin automaatinen, valitse piste manuaalisesti tai keski.
Automaattinen vahvistuksen säätö. (A) ÄÄNI: Vahvistaa heikkoja äänisignaaleja ja vaimentaa voimakkaita aikaansaaden teoreettiseti optimaalisen äänitystason. Myös pohjakohina vaihtelee, ääni "pumppaa". (B) VIDEOKUVA: Samanlainen toiminto videosignaalin säätämiseksi.
Digitaaliseen kuvavirtaan upotettu tai analoginauhalle tallennettava juokseva koodi, joka merkitsee tarkasti kuvan sijainnin nauhalla.
Jokainen kuva merkitään omalla koodillaan, joka mahdollistaa tarkan editoinnin.
Aikavalotuksessa kameran suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan.
Aikavalotuksella pystyy vangitsemaan tähdenlennon tai saamaan useita salamoita samaan kuvaan tai tallentamaan ohiajavat autot valojuovina.
Kuva jossa kamera on sijoitettu matalalle kuvaamaan yläsuuntaan..
Alipäästösuodin eli anti-alias suotimen tarkoitus on vähentään mòire ilmiötä. Alipäästösuodattimista ollaan luopumassa ja sitä on alettu korvaamaan muilla teknisillä keinoilla.
Uuden menetelmän myötä kuvista tulee entistä terävempiä.
Kuva on alivalotunut jos kuvassa on paljon täysin mustia sävyjä.
Kun valo kulkee symmetrisen linssin läpi, kuva tarkentuu yhdelle etäisyydelle, jolloin varsinkin lähikuvissa osa kuvattavasta kohteesta voi jäädä jää epätarkaksi ja kontrasti heikoksi.
Toiminta, jolla korvataan ohjelman ääniraita uudella muuttamatta kuvaraitaa.
Kameran objektiivin takana oleva aukko, jonka läpi valo kulkee kennolle. Aukko siis suurentaa tai pienentää kameran kennolle kulkeutuvan valonsäteen paksuutta.
- Automaattinen valkotasapainon säätö. Säädetään tilan väritasapaino vallitsevan valaisun mukaan.
Automaattivalotus joko objektiivin aukkoa tai valotusaikaa säätämällä.
Kun pause/record toiminto vapautetaan, nauhuri palaa takaisinpäin muutaman kuvan ennen äänityksen aloittamista.
"Ladonovet". Metalliset laipat joilla rajataan valaisimen valon keilaa.
Interpoloinnin tapa, jossa uuden pikselin arvo lasketaan sen kahdeksan naapuripikselin arvojen perusteella.
Bittisyvyydella ilmoitetaan miten paljon väritietoa kuvassa on pikseliä kohden. 8-bittisessä kuvassa pikselillä on 256 mahdollista arvoa.
Vastavalon korjain. Kun kohteen tausta on valaistu liian voimakkaasti, aukkoa säätämällä voidaan valaistuksen voimakkuutta muuttaa siten että kohde on oikein valotettu.
Muovikalvo jolla muutetaan keinovalon värilämpötila päivänvaloa vastaavaksi.
Bitmap on yleinen grafiikkatiedostomuoto tietokoneissa. Internetissä ja painotöissä sitä ei vastaavasti käytetä. Tiedostokooltaan bmb tiedosto on suurikokoinen ja suositeltavaa onkin sen sijaan käyttää GI-, JP- tai TIFF-tiedostomuotoja.
Valokuvan syväterävyysalueen ulkopuolisten alueiden subjektiivisia esteettisien ominaisuuksien muokkaus.
- Puomi. Käytetään mikrofonin saamiseksi äänilähteen yläpuolelle pois kuvan rajauksesta.
Valokenno, jolla valo muunnetaan sähkösignaaliksi. CCD-kennoja käytetään monissa digikameroissa.
CorelDRAW-vektorigrafiikkaohjelman oma tiedostomuoto. CDR tiedostomuotoon tallentuu kaikki ohjelmalla tehdyt asiat.
Tekstigeneraattori jolla tehdään tekstitykset video-ohjelmiin.
Erikoistehostemenetelmä, jossa filmikuvaustuotannossa yhdistetään kaksi eri kuvaa tai kahden eri kuvan osia päällekkäin värierotteluun perustuvalla menetelmällä (nykyisin yleensä tietokoneluotuna). Useimmiten poistetaan kuvasta sininen tai vihreä väri, ja liitetään kuvaan eri taustakuva.
Chromakeyssä on useimmiten käytössä sininen tai vihreä taustakangas tai muu taustapinta, jota käytetään elokuvauksessa silloin, kun taustan päällä näytelty kohtaus yhdistetään oikeaan taustakuvaan vasta jälkituotantovaiheessa.
Vaihto ehtoinen tekniikka CCD kennoille.
Painamisessa ja tulostuksessä käytettävät prosessivärit.
Värilämpötila-asteikko Kelvin-asteina. Keinovalo 3200 K, päivänvalo 5-6000K, kirkas auringonpaiste jopa 10,000K.
Komposiittisignaali. Videosignaali joka sisätää väri- ja kirkkaussignaalit, pysty ja vaakasynkronointisignaalit, mutta ei äänisignaalia .
Jatkuvuus. Valaisun, vaatetuksen, lavastuksen, äänen, liikkeen jatkuvuus otoksesta toiseen kohtausen sisällä.
"Kraana"-otto. Kuvaus joka tapahtuu ajovaunua hyväksi käyttäen. Kamera-ajo.
Otos joka ei liity kohtauksen varsinaiseen toimintaa, mutta liittyy siihen jotenkin. Esimerkiksi kuvataan konsertissa katsomoa.
Logaritminen asteikko voimakkuudelle. Käytetään ilmaistaessa esimerkiksi äänenvoimakkuuksia tai signaalien voimakkuuksien suhteita.
Digitaalikameroiden tiedostostandardi, jonka on luonnut Japanin sähkö- ja informaatioteknologia-alan järjestö Japan Electronics and Information Technology Industries Associacation (JEITA).
Valon ja sen luomien varjojen pehmentäjä. Luonnon omia pehmentäjiä ovat mm. usva ja pilvet. Tekniset ratkaisuja on paljon, yleimmpiä ovat erilaiset kalvot ja kankaat.
Aikoinaan yleisempi, mutta nykyäänkin joissakin kameroissa. Kamera zoomaa keino tekoisesti.
Kameran kennon pikselimäärä voi olla esim. 12MP ja sitten kolmikertaisella digitaalisella zoomilla otettu kuva on kooltaan enää 4MP. En suosittele digitaalisen zoomin käyttöä, vaan se kannattaa tehdä itse kuvankäsittelyohjelmalla.
Digital circuitry. Menetelmä jolla muunnetaan sähköinen signaali digitaaliseksi signaaliksi. Digitaalitekniikkaa mahdollistaa häviöttömän signaalikäsittelyn, ts. kuvan laatu ei huonone videonauhaa kopioitaessa.
Dioptria on linssin voimakkuuden (optisen taittokyvyn) yksikkö, joka on metrin käänteisarvo. Silmälasien voimakkuus ilmaistaan dioptrioina, ja joidenkin kameroiden etsimen dioptriaa voi säätää, jolloin silmälasien käyttäjä voi käyttää etsintä ilman laseja.
Ristikuva. Sekoitetaan kahta signaalia keskenään, esim. ristikuva.
Digital Negative RAW on yleiskäyttöinen Adoben kehittämä RAW-tiedostomuoto.
Mahdollistaa kuvien suoratulostamisen suoraan muistikortilta.
Kerrotaan arvolla, joka ilmaisee valon määrän, joka voidaan toistaa kuvassa. Termi vastaa hopeafilmeistä tuttua "laajuus" käsitettä. Dynaamisen alueen ollessa laaja, kirkkaiden ja tummien alueiden tallentaminen oikein kuvaan on vaikeaa. Dynaamisen alueen ollessa kapeampi onnistyy kaikkien sävyaleiden tallennus paremmin
Sinaalikohinasuhde. (a) Voimakkaimpien ja hiljaisimpien signaalien ero desibeleissä (dB). (b) Kontrastin tai värikylläisyyden ero voimakkaimmasta himmeimpään.
- Editointilista. Kun kuvaukset on tehty, kuvatusta materiaalista tehdään lista jossa jokainen otos on kuvattu ja numeroitu. Se sisältää aikakoodin, keston sekä huomioita otoksen sisällöstä. Editointilista tehdään kuvalistan pohjalta (paper edit) siinä järjestyksessä jossa otokset ovat valmiissa ohjelmassa.
- Esileikkaus. Kuvatusta nauhasta tehdään kopio, jolla editointilistan avulla voidaan tehdä koe-editointi huonolaatuisemmalla editointilaitteistolla. Tämän leikkauksen avulla voidaan tehdä lopullinen editointilista (EDL).
- Lopullinen leikkaus. Leikkaus tehdään valmiiksi ohjelmaksi esim. Beta-leikkausyksikössä.
Editointi tarkoittaa kuvan, videon tai audion muokkaamista. Tämä voi tarkoittaa mm. leikkaamista, erilaisten tehosteiden tai siirtymien lisäämistä, tallentamista uudessa formaatissa tai jotain muuta vastaava operaatiota, joka tuottaa jollain tavalla muokatun version alkuperäisestä kohteesta. Usein näille operaatioille on myös tarkemmat nimet, mutta editointi on yleisnimikkeenä erittäin käytetty.
- Laite, jolla voidaan ohjata kahta videonauhuria joilla voidaan suorittaa editointia.
Menetelmä jolla äänen taajuuksien suhteita toisiinsa voidaan muuttaa.
Uutismateriaalin kerääminen videokameralla filmikameran sijaan.
- Yleiskuva jolla määritellään kohtauksen tapahtumapaikka.
Objektiivin / linssin aukkoarvoan ilmaisea luku. Aukkoluku on suhdeluku ja siksi se useimmiten merkitään seuraavalla tavalla esim. f/8. F tarkoittaa polttoväliä (focal length).
Aukkoarvo kertoo himmentimen aukon suhteen polttoväliin.
- Suodatin joka asetetaan ohjektiivin eteen saamaan aikaan erillaisia optisia efektejä.
Tietokoneiden ja monien muiden laitteiden välisen nopean yhteyden standardi.
- Laajakulmalinssi jolla saadaan aikaan ympyrän muotoinen erittäin laaja kuva.
Useista eri valokuvista yhdistelty valokuvauksellinen kuva.
- Kuva. Koostuu kahdesta kentästä. PAL-televisiojärjestelmässä esitetään 25 kuvaa sekunnissa, NTSC-järjestelmässä 30 kuvaa sekunnissa.
- Toiminto jolla videokameralla voidaan kuvata yksi kuva kerrallaan.
- Taajuusalue joka voidaan tallentaa esim. videonauhurilla.
- Nollataso (O) VU. Signaalitaso jolloin äänitys voidaan suorittaa optimaalisesti ilman säröä ja mahdollisimman suurella kohinasignaalisuhteella.
- Toiminto jolla saadaan videosignaalia vahvistettua siten että myös himmeät kohteet saadaan näkyviin.
- Tahdistussignaali. Toiminto jolla kaksi tai useampi videolähdettä saadaan tahdistettua keskenään. Tämä mahdollistaa esim. ristikuvien ja videotekstitysten käytön.
GIF on bittikarttakuva ja sen paras käyttökohde on sellaiset kuvat joissa on tasaisia värejä ja teräviä yksityiskohtia. Usein mm. logot ovat julkaistu verkossa gif-muodossa. Tosin oma kokemukseni on se, että gif-tiedoston sijaan kannattaa suosia png-24 -tiedostomuotoa.
- Murtovärisuodatin jossa vain osa suodattimesta on värjätty.
Tapa jolla varmistetaan oikea valotus ottamalla useampi kuva samasta kohdasta. Yleensä otetaan 3-5 kuvan sarja. Sarjan kuvat valotetaan esimerksi seuraavalla tavalla -2, 0, +2. Tällä tavalla luodaan myös HDR (High Dynamic Range) kuvat.
Nauhalla olevasta virheestä johtuva signaalin häipymä.
Erittäin voimakkaan suuntaavan suuntakuvion omaava mikrofoni.
- Menetelmä jolla tallennetaan videokuvaa videonauhalle poikkisuuntaan videonauhan kulkusuuntaan nähden.
Herkkyys eli ISO-arvo. Se on yksi kolmesta arvosto joita valokuvauksessa käytetään. Toisekset kaksi ovat suljinaika ja aukko-arvo.
Otos himmennetään mustaan kuvaan. Fade in: Otos avataan mustasta kuvasta.
Otetun kuvan sävyjakauma kaavakuvana. Vasemmalla on musta ja oikealla valkoinen. Vaaka-akseli kuvaa kirkkautta ja pystyakseli pikseleiden määrää. Yksi tärkeimmistä asioista valokuvaamisen teknisessä osuudessa.
- Vaakaerottelukyky. Kuinka monta pystysuoraa viivaa voidaan erottaa videokuvassa. VHS 240 linjaa, Beta 450 linjaa.
- Pulsseja joilla kontroloidaan kuvajuovien keskinäistä tahdistumista.
Väline jonka voi ostaa kaupasta tai tehdä itse. Kotinikkarille löytyy paljon ohjeita Internetistä. Hunajakennon tehtävä on suunnata valo tarkoin rajatulle alueelle.
Hyperfokaalinen piste on lähin tarkennusetäisyys, jolla kuvaan saa parhaan mahdollisen syväterävyyden.
Hyperfokaalisen pisteen etäisyys riippuu polttovälistä ja aukosta. Maisemakuviin halutaan usein tarkennus äärettömään, myös etualan saa tarkemmaksi, kun tarkentaa hyperfokaaliseen pisteeseen.
Yöllä tapahtuvaa kuvausta. Kamera käyttää infrapunasäteilyä (lämpöä) kuvan nauhoittamiseen pimeässä, kun valoa ei ole. Joissain kameroissa on infrapunavaloa antava valaisin, jolloin kuvausetäisyys en yli kymmenen metriä.
- Valaisulaki joka kertoo valon määrän vähenemisestä etäisyyden neliöön.
Kansainvälinen standardi filmin herkkyydelle. Mitä suurempi ISO-luku sitä herkempi filmi. ISO-arvo on säilynyt myös digitaalikameroissa.
- Säädin jolla säädetään nauhan nopeutta hitaasta nopeaksi (shuttle) sekä kuva kuvalta (jog) eteen ja taaksepäin.
Joint Photographic Experts Group. Webissä erityisesti suurikokoisiin ja värikkäisiin kuviin käytetty kuvien tallennusmuoto.
Kansainvälinen valokuvan tiedosto standardi. JPG on bittikarttakuva. Yleinen valokuvan pakkaustapa, joka on myös häviöllinen. Tästä syystä kannattaakin valokuvata RAW-tiedostoja, jos vain se on kameralla mahdollista.
Cardioid microphone. Mikrofonin suuntakuvio on ns. hertta, ts. se on herkin edessä sijaitseville äänilähteille.
Absoluuttiseen nollapisteeseen perustuva lämpötila-asteikko. Valokuvauksessa kelvineinä kerrotut arvot ovat värilämpötiloja.
Puolet kuvan vaakasuorista linjoista, joita lomittamalla saadaan aikaan kokonainen TV-kuva. Yksi kuva koostuu kahdesta lomiteltujen linjojen kentästä.
Päävalo jolla valaistaan kohde yleensä kameran vierestä noin 45 asteen kulmassa ylhäältä.
Kamerassa jossa oleva kuvakenno vastaa kinofilmikameran filmiruudun kokoa 36 x 24mm. Tämä on se täyden kennon kamera
Prosessi / tekniikka, jolla pyritään vähentämään pitkien suljinaikojen tai suuren herkkyysarvon aiheuttamaa kohinaa. Tämä ominaisuus löytyy monista digitaalikameroista.
Sommittelussa huomiopiste pyritään sijoittamaan kuvan kolmanniksiin tai niiden leikkauspisteisiin.
Control-track. Elektronisia pulsseja videonauhan reunassa, yksi jokaista kuvaa kohden, jotka tallennetaan nauhoituksen aikana. Käytetään videonauhurin toistonopeuden säätämiseen ja nauhalaskurin toimintaan.
Pieni mikrofoni, joka voidaan sijoittaa huomaamattomasti esimerkiksi vaatteisiin.
Se, kuinka suurena kohde näkyy kuvassa. Kuvakokoja on esim. yleiskuva ja lähikuva.
Käytetään elektronisten laitteiden varoitusvalona ym.
Digikameroissa yleisesti oleva nestekidenäyttö. Läpinäkyvien polarisoivien tasojen nestekideliuokseen kohdistetaan sähkövirta.
Sähkö muuttaa kiteiden suuntaa siten, että ne joko päästävät valon läpi tai pysäyttävät sen.
- Objektiivi. Linssijärjestelmä jolla saadaan muodostettua kuva esimerkiksi kameran kuvakennolle.
- Liitin jolla kytketään ääni- tai kuvasignaali toiseen tallentimeen.
Ääni nauhoitetaan nauhan kulkusuunnan suuntaisesti (VHS-järjestelmä). Taajuustoisto on heikompi kuin vertikaaliääniraidalla, mutta on editoitavissa.
Valo- ja videokuvauksessa esiintyvä ilmiö, joka ilmenee kuvassa peräkkäisinä, erivärisinä renkaina tai käytettävän objektiivin himmentimen aukon muotoisina monikulmioina.
Ilmiö johtuu usein lasilinssinhuonolaatuisesta pinnoitteesta, johon osuessaan osa valosta taittuu epäsuorasti eteenpäin seuraavalle linssille, mikä aiheuttaa vääristymän.
Linssitön rengas tai putki joka laitetaan kamerarungon ja objektiivin väliin. Loittorenkaan avulla objektiivi tarkentaa lähemmäksi, mutta ei enää äärettömään.
Valaistuksen mittäyksikkö, joka on johdettu lumenista. Yksi luksi on yksi lumen yhtä neliömetriä kohden eli yhden metrin etäisyydellä kohteesta olevasta yhden kandelan välonlähteestä kohteeseen osuva valo.
Menetelmä jolla äänisignaali tallennetaan nauhalle.
- Otos joka näyttää koko tapahtumapaikan yhdellä otoksella. Lisäotoksia tähän lisätään editoitaessa.
- Otos jolla suunnataan huomio johonkin yleiskuvassa esiteltyyn kohteeseen.
Mittauksen suhteellinen asteikko, joka kertoo johdonmukaisesti värimuutoksen yksikköä kohden. Se määritetään kertomalla värilämpötilan käänteisluku 1 000 000:lla.
Tarkoittaa vuorottelevien vaaleiden ja tummien raitojen tai värien kuviota, joka aiheutuu kahden tai useamman päällekkäin asetellun, erivaiheisen, -suuntaisen tai -taajuisen kuvion interferenssistä.
MTF-käyrä eli Modulation Transfer Function kertoo jotain objektiivin laadusta kuten terävyydestä ja kontrastista linssin keskellä sekä reunoilla.
Ääninauhoitusjärjestelmä jossa voidaan samanaikaisesti nauhoittaa useita (24, 36, 48) ääniraitaa yhdessä tai erikseen.
Harmaa suodatin, joka asetetaan objektiivin eteen. Vähentää vallitsevaa valoa, joka mahdollistaa pitempien valotusaikojen käytön. Salamakuvauksessa ND-suodatin helpottaa salamavalon yhdistämistä kirkkaassa päivänvalossa ja mahdollistaa suurien aukkojen käytön yhdessä salaman kanssa.
- Nikkeli-kadmium akku. Ladattava akkutyyppi jonka latauskyky pienenee ajan mittaan. Tätä ominaisuutta voidaan vähentää käyttämällä akut tyhjiksi ja lataamalla ne aina täyteen. Yksi NiCad-kenno varautuu n. 1.2 Volttiin.
Liikkuvan kuvan lähtösignaaleja. NTSC on käytössä Japanissa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Koreassa. PAL on käytössä Euroopassa ja Kiinassa.
Kameran päässä oleva monen linssin monimutkainen yhdistelmä, jonka läpi kuva valo kulkee.
Nauhan pinnalla olevat metallioksidihiukkaset, joihin signaali tallennetaan.
- Phase Alteration Line. TV-järjestelmä jota käytetään Länsi-Euroopassa (lukuunottamatta Ranskaa).
- Jalustanosa joka mahdollistaa kameran panoroinnin ja tilttaamisen..
- Käännetään kameraa horisontaalisesti, luodaan panoraamamainen otos.
- Eräs digitaalinen äänentallennusjärjestelmä - ääni tallennetaan kuvasignaalin joukkoon.
Adoben kehittämän yleinen asiakirjojen esittämisohjelma. Ohjelmaa voi käyttää myös hienosti kuvien esittämiseen.
Ohjelmalla voit helposti tehdä esimerkiksi portfolion ja lähettää sen sitten sähköpostitse haluamillesi tahoille.
Kolmiulotteisuuden vaikutelma kaksiulotteisessa kuvassa. Perspektiivi vaikuttaa mm. kohteiden väliseen etäisyyteen ja suhteelliseen liikkeeseen kuvassa.
PNG on häviötön bittigrafiikan tiedostomuoto. Sen yleisen käyttö tarkoitus on korvata gif-tiedostomuoto. Se on isompi kooltaan kuin gif-tiedostot, mutta kuitenkin ne ovat pieni kokoisia. Joten soveltuvat siten hyvin nykyään Internettiin. Varsinkin, kun Internet yhteydet kaiken aikaa nopeutuvat. PNG-tiedosto mahdollistaa muun muassa liukuvärien käyttämisen. Lisäksi siihen ei tule ikäviä teräviä reunoja, kuten niin usein tulee gif-tiedostomuodossa oleviin kuviin.
Äänityksessä käytettävä vanhan signaalin poistamiseen käytettävä laite.
Polarisaatiosuodattimella kuvista voi poistaa heijastuksia. Kiertämällä polarisaatiosuodatinta vaikutetaan eri suunnasta tulevan valon pääsyyn kennolle. Näin saadaan vähennettyä heijastusta vedestä, tummennettua taivasta tai puiden lehvästöä.
Objektiivin polttoväli on polttopisteen ja kameran etsimen välinen etäisyys millimetreinä. Pienellä polttovälillä kuvaan saa laajan alueen läheltä (laajakulma) ja suurella polttovälillä kaukana olevat kohteet saa näkymään suurena (kauko- eli teleobjektiivi).
Objektiivissa voi olla kiinteä polttoväli, eli polttoväli on aina sama, tai zoom-objektiivi, jolloin objektiivin polttoväliä voi muuttaa eli zoomata.
- CCD-kennon ja objektiivin optisen keskipiseen etäisyys millimetreissä, kun objektiivi on tarkennettu kaukaiseen kohteeseen.
Toiminto joka mahdollistaa kahden editointinauhurin tahdistua toistensa kanssa mahdollistaen häiriöttömän leikkaussauman.
PSD on Adobe Photoshopin oma tiedostomuoto ja ainut tiedosto, joka tukee kaikkia Photoshopin ominaisuuksia. Siihen tallentuvat muun muassa kaikki Photoshopissa tehdyt tasot ja säädöt.
Radiotaajuus, jolla voidaan lähettää TV-, video- tai äänisignaali vastaanottimelle.
- Langaton mikrofoni. Mikrofoniin on kiinnitetty pieni radiolähetin. Vastaanotin sijoitetaan videokameraan.
Digitaalinen negatiivi. RAW-tiedostossa on enemmän värisävyjä kuin tavallisessa 8 bittin värikanavista koostuvissa kuvissa. RAW-tiedoston valotusta voi säätää useamman aukon verran kuvankäsittelyssä, ilman että sitä edes kunnolla huomaa. Tiedostoon tallentuu myös paljon muita tietoja, kuten aukkoarvot. Itse kuvaan nykyään ainostaan RAW-tiedostoja.
- Otos jossa kohtaukseen lisätään reaktio johonkin tapahtumaan.
Salamalaite, jossa on keskellä reikä kameran objektiiville. Rengassalama tuottaa varjottomia valokuvia. Itse käytän rengassalamaa etenkin makrokuvauksessa.
Digitaalisen kuvatiedoston yksityiskohtien määrä, joka ilmoitetaan pikseleinä esim. 2000 x 3000 = 6MP.
Resoluutio kertoo, kuinka monta pikseliä kuvassa on yhdellä tuumalla.
Salamavalojen ohjaukseen käytettävä langaton tekniikka, jossa käytetään radiosignaaleja. Tekniikan etu on se, ettei laitteiden välillä tarvitse olla näköyhteyttä.
Additiivisen värimallin päävärit joita käytetään mm. näytöissä ja kuvänkäsittelyohjelmissa.
Red, Green, Blue. Tietokoneiden värijärjestelmä, jossa yksittäinen väri esitetään punaisen, vihreän ja sinisen valon sekoituksena.
Kahta tapahtumaa leikataan siten että saadaan vaikutelma samanaikaisesta tapahtumasta.
- S-liitin, jolla siirretään videokuvan valoisuus- (luminance) ja värisignaalit (chroma) erikseen.
Erityisesti salamavalokuvauksen valotuksen mittaamiseen tarkoitettu mittauslaite.
Salamavalon tuottaman valon hallintaan. Valkoisella läpiampuvalla varjolla saadaa valo hajotettua laajemmalle. Mustalla valoa läpäisemättömällä varjolla voidaan taas kohdistaa valo tarkemmin halutulle alueelle.
International Electrotechnical Commission (IEC) julkaisema känsainvälinen väriavaruusstandardi. Tämä määräytyy tietokoneen näyttöjen väriavaruuden mukaan.
- SCART-, EURO-liitin. Videoliitintyyppi jota käytetään euroopassa.
Voimakkaimman tallennettavan signaalin ja järjestelmän pohjakohinan välinen suhde desibeleissä. Suurempi luku on parempi.
Studiovalaistuksen väline jolla pehmennetään valoa ja kohteen varjoja. Itselläni on kokemusta isojen kuin myös pienempien tasovalojen käytöstä ja ne ovat hyviä. Pienimpiä tasovaloja voi myös ottaa mukaan ulkokuvaukseen.
taideteoksen kokonaisrakenteen parantelua, kuinka esimerkiksi muodot ja värit on tietyssä teoksessa ryhmitelty.
Aika, jonka suljin on auki ja valo osuu kameran kennolle. Kennolle osuvan valon määrää voidaan muuttaa vaihtamalla suljinaikaa.
Crossing the line. Suojaviiva on kuvitteellinen linja joka on esimerkiksi vedetty kohteen liikkeen suuntaisesti. Kuvauksen tulee tapahtua aina suojaviivan samalta puolelta jotta jatkuvuus säilyisi.
Menetelmä jolla kaksi tai useampi videolaitetta tahdistetaan toisiinsa yleensä käyttäen ns Black Burst-signaalia.
Kuvan terävyysalue. Tämä riippuu aukosta, objektiivin polttovälistä ja etäisyydestä kohteeseen. Halutessasi lisää syväterävyyttä, valitse pienempi aukko (suurempi luku) ja vastaavasti vähennät syväterävyyttä valitsemalla suuremman aukon (pienempi luku).
Suodin joka muuntaa kirkkaat valopisteet tähden muotoisiksi.
Tähystyslasin avulla etsimellä näkee selkeämmin todellisen tarkennuksen ja etenkin valovoimaisen objektiivin kanssa etsimen näkymä vastaa paremmin lopullista kuvaa. Valo osuu peilikameran sisällä peiliin, joka heijastaa kuvan mattapintaisen tähyslasin pinnalle, ja etsimessä näkyy tähyslasin pinnalle muodostuva kuva.
Tähyslasi ei vaikuta tallentuvaan kuvaan vaan auttaa kuvaajaa saamaan etsimessä näkemäänsä vastaavan kuvan. Tähyslasissa voi olla erilaisia apuviivoja kuvaamisen avuksi.
Tekniikka jossa salamavalo yhdistyy osittain valitsevaan valoon. Tummia varjoja voidaan esimerkiksi avata pienellä täytesalamalla tai heijastimella.
Depth of field. Kohteen etu- ja takapuolella olevat alueet jotka ovat vielä teräviä. Kun tarkennuspiste on kohteessa terävyysalue on kolmanneksen kohteen edellä, kaksi kolmannesta kohteen takana. Terävyysalue riippuu objektiivin polttovälistä ja käytettävästä aukosta. Suurin terävyysalue saavutetaan käyttämällä laajaa polttoväliä ja pientä aukkoa..
TIFF on bittikarttakuva, joka on yleisesti käytössä mm. tulosteissa. Siitä syystä, että se soveltuu tulosteisiin hyvin ja on myös yleisesti käytetty tiedostomuoto. Tiedostokooltaan TIF on huomattavasti esimerkiksi JPG tiedostoja suurempi. TIF-tiedosto tukee alfakanavia, RGB-, Lab- ja harmaasävykuvia sekä CMYK väriavaruudessa olevia kuvia.
- (a) Vertical Integrated (VITC). Menetelmä jossa nauhoitataan informaatiota videokuvan käyttämättömille videokuvan linjoille ilmaisemaan kulloisenkin kuvan aikakoodi tunneissa, minuuteissa, sekunneissa ja yksittäisissä kuvissa sekä ns. U-bit (käyttäjän määriteltävä kahdeksan numeron lukusarja. Ts. jokaisella videonauhan kuvalla on oma koodinsa. Aika koodi kirjoitetaan joko jatkuvana aikakoodia tai epäjatkuvana aikakoodina jolloin aikakoodi voi ilmaista esimerkiksi kellonajan kuvaushetkellä. (b) RCTC (Rewritable Consumer Timecode) Uudelleenkirjoitettava aikakoodi. (c) Longitudal Time code (LTC) Ääniraidalle kirjoitettava aikakoodi.
- Laite jolla korjataan videonauhan huojunnasta aiheutuvia virheitä sekä tahdistetaan nauhurien signaaleja toisiinsa.
- Volframihalogeenivalaisin, värilämpötila n. 3,200K.
Taajuusalue jota käytetään esimerkiksi TV-lähetysten välittämiseen.
Kun 1 voltin signaali vahvistetaan 5 voltin signaaliksi, vahvistus on 5 kertainen.
Toiminta joka mahdollistaa olemassa olevan videokuvan toisella.
Välirengasta käytetään yhdistämään kamera ja objektiivi. Välirenkaan avulla kameralla voi kuvata lähempää kuin objektiivilla normaalisti pystyisi. Välirenkaassa ei ole linssiä, se ainoastaan lisää kameran ja objektiivin välistä etäisyyttä, minkä vuoksi se heikentää hieman valovoimaisuutta.
Välirenkaissa voi olla mukana tarkennusta helpottavaa toiminallisuutta.
Värilämpötila säädetään kuvauksen aikana valonlähteen mukaiseksi, jotta kohde näkyy kuvissa oikean värisenä. Apukeinona voit käyttää 18% harmaakorttia.
Kuvakenno altistetaan oikealle valomäärälle vaikuttamalla valotusaikaa tai aukkoa.
Mitä suurempi valotusaukko objektiivissa on, sitä valovoimaisempi objektiivi on. Objektiivin valovoima tarkoittaa suurinta mahdollista aukkoa, johon objektiivi pystyy. Mitä pienempi valoarvo, sen valovoimaisempi objektiivi.
Värien erilaisen taittumisen vuoksi suurikontrastisissa kohdissa kohteesta muodostuu kennolle eri värisiä kohteita hieman eri kohtiin. Väriaberraatio näkyy kuvissa usein vihreinä ja violetteina sävyinä kohteiden reunoissa ja kuvan kulmissa. Ongelman saa korjattua kuvista kuvankäsittelyohjelmilla.
Värilämpötila kertoo numerotietona kohdetta valaisevan valonlähteen värin. Luku on ilmaistu absoluuttisen lämpötilan ilmaisevina kelvinyksikköinä (K). Valon väri muuttuu sinertväksi värilämpötilan noustessa ja punertavaksi värilämpötilan laskiessa.
Mittaa äänenvoimakkuutta desibeleissä.. Optimi signaalintaso ilmaistaan 0 dB. Liian voimakas signaali "menee punaiselle". Analoginauhoituksessa voidaan yliohjausta käyttää hallitusti (n. +3 - +9 dB), digitaalinauhoituksessa signaali säröytyy yli OdB signaaleilla.
WMF on vektorimuoto, jota monet ohjelmat tukevat. Yksi merkittävä sovellut ei sitä kuitenkaan tue eli Photoshop. WMF tiedosto tukee huonosti mm. liukusävyjä sekä värienhallintaa. Joten WMF muodon käyttämistä ei oikein voi suositella.
Kuva jolla yleensä esitellään tapahtumapaikka.
Jotkut kohdat kuvassa saavat liikaa valoa, jolloin siitä ei pysty enää erottamaan yksityiskohtia.
Kameran polttoväliä muutetaan optisesti siten, että kuvattava kohde tulee lähemmäs tai kauemmas.