Microsoftin kehittämä teknologia, jolla voidaan toteuttaa interaktiivisia elementtejä web-sivulle.
(Anchor) Alue hypertekstissä, joka on HTML-koodissa merkitty linkin lähteeksi tai kohteeksi.
mm. HTML- tai XML-elementtien lisämäärite, jonka tyyppi ja arvot on määritetty dokumenttityyppimäärityksessä eli DTD:ssä.
Pieni Web-sivulla oleva mainos, jossa voi olla mm. animaatiota. Voidaan toteuttaa kuvana tai animaationa.
Sähköinen päiväkirja, jonka avulla joko yksi tai useampi henkilö voi kirjoittaa mielenkiintoisista aiheista ja ilmiöistä. Tekstin lisäksi blogissa voi olla myös kuvia, videoita tai ääntä.
Kirjanmerkki (eng). Tärkeiden www-sivujen osoite voidaan tallentaa selainohjelman suosikit-listalle.
Selaimen muisti, "kakku". Tänne selain tallentaa hakemiansa web-dokumentteja uudelleenkäyttöä varten.
Selaimessa suoritettava toiminto. Esimerkiksi JavaScript-kieli, joka lähetetään dokumentin mukana selaimelle, jolla se suoritetaan.
Maakohtaiset kaksikirjaimiset päätteet. Esimerkiksi Suomessa .fi-pääte ja Ruotsissa .se-pääte.
Cascading Style Sheets. Merkkauskielten (esim. HTML) kanssa käytetty tyylipohjakieli, jolla kuvataan dokumentin ulkoasua.
Dynamic HyperText Markup Language. Epästandardi HTML-laajennus, jolla saa yksinkertaista dynamiikkaa web-sivulle.
Domain Name System. Internetin osoitekirja. Nimipalvelimista koostuva verkko, jonka avulla domain-nimet muutetaan IP-osoitteiksi.
Evästeellä tarkoitetaan sellaista tietoa, jonka palvelun tarjoajan palvelin lähettää käyttäjän selainohjelmalle pyytäen selainta tallentamaan tiedon käyttäjän päätelaitteelle ja jota kyseinen palvelun tarjoajan palvelin voi myöhemmin pyytää takaisin. Kyse on käytännössä pienestä tietomäärästä, tyypillisesti lyhyestä tekstistä.
(Frequently Asked Questions) Usein kysytyt kysymykset. Tietotekniikka-alalla tyypillinen tapa jakaa tietoa Internetissä yleisimpiä aiheita koskevista kysymyksistä ja tietyn alan perusteista.
Flash-esitykset ovat lähinnä internet-sivuille tarkoitettuja interaktiivisia vektorigrafiikkaan pohjautuvia esityksiä, jotka voivat vektorigrafiikan lisäksi sisältää animaatiota, interaktiivisuutta, ääntä, bittikarttoja. Flash-esitykset ovat mm. perinteisiä www-sivuja, pelejä, bannereita jne.
(Forum) Tietylle aihepiirille omistautuvat internet-sivut tai keskustelupalsta, johon käyttäjät voivat lähettää kommenttejaan.
Kehys, joka jakaa näytön kahteen tai useampaan itsenäiseen osaan, johon voidaan hakea HTML-dokumentti. Kehykset määritetään HTML-dokumentissa.
Kotisivujen kävijäseurantaan tarkoitettu ilmainen palvelu, joka antaa tietoja kotisivuston kävijäliikenteestä ja markkinoinnin tehokkuudesta.
HyperText Transfer Protocol. Protokolla hypertekstin lähettämiseen palvelimelta selaimelle.
Dokumentteja, jotka on linkitetty toisiinsa jotta niiden välillä voidaan liikkua. Esimerkiksi web-sivut.
Internet Assigned Numbers Authority. Amerikkalainen järjestö, joka hallinnoi Internetiä mm. jakamalla IP-osoitteita ja ylläpitämällä listaa ylätason domain-nimistä.
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Järjestö, joka hallinnoi Internetin DNS-järjestelmää.
Internet Information Server. Microsoftin kehittämä Windows-pohjainen web-palvelinohjelmisto.
Palvelimen asetuksissa määritelty tiedoston nimi kuten index.html ja default.html, jota selain hakee ensimmäiseksi. Jos sitä ei löydy, selain avaa koko hakemistopolun nähtäväksi.
Yrityksen sisällä toimiva tietojärjestelmä, joka perustuu web-teknologioihin, kuten HTTP ja HTML.
IP-osoite yksilöi jokaisen verkkoon yhdistetyn koneen.
Jokainen verkkoon kytketty laite tarvitsee IP-osoitteen toimiakseen.
IP-osoitteen avulla voidaan esimerkiksi jälijittää kone, josta on lähetetty epäilyttäviä viestejä tai ladattu laitonta materiaalia.
Selaimessa suoritettava skriptauskieli, jolla voidaan toteuttaa yksinkertaisia dynaamisia elementtejä HTML-dokumentissa.
Java Server Pages. Teknologia, jolla yhdistetään palvelimella suoritettavat Java-ohjelmat web-sivuille.
(Access Privilegies) WWW-sivujen ylläpitäjä voi määrittää sivuilla oleville tiedostoille erilaisia käyttöoikeuksia, esim. tietylle sivulle saatetaan päästää vain tietyistä IP-osoitteista tulevia kävijöitä.
(Logging) Loggautua. Kirjautuminen tarkoittaa henkilön tunnistautumista tietyn tietokoneen tai palvelin palvelimen käyttäjäksi (ja tiedonsiirtoyhteyden muodostamista palvelimeen). Kirjautumiseen vaaditaan yleensä käyttäjätunnus ja salasana.
Jonkin palveluntarjoajan palvelu, jonka avulla käyttäjä voi tehdä itselleen yksinkertaisen kotisivun ilman HTML-ohjelmointitaitoa.
Lämpökartta on graafinen presentaatio datasta, jossa yksittäiset arvot näytetään taulukossa erilaisin värein.
Tällä tekniikalla voidaan optimoida erilaisia asioita, kuten mainosten paikkoja ja tärkeitä asioita, haluaa asiakkaiden näkevän.
Laskeutumissivu tai saapumissivu on sivu, jolle kävijä ohjataan klikattuaan hakukoneessa tai sosiaalisen median palvelussa olevaa mainosta.
Laskeutumissivulla viitataan tarkoitustaan varten suuniteltuun sivuun, jolle käyttäjä ohjataan.
Tiedostojen tallentaminen internetistä omalle koneelle.
Merkkauskieli. Rakenteellinen tapa kuvata dokumenttia niin, että se voidaan lukea lähes millä tahansa laitteistolla. Merkkauskielellä kerrotaan mikä osa tekstistä on leipätekstiä, mikä on otsikko, missä on kuva jne. Esimerkiksi HTML ja XML.
"Tietoa tiedosta". Kertoo olennaisia, mutta sisällöstä erotettuja asioita varsinaisesta sisällöstä, esimerkiksi sen kielen ja sen päiväyksen.
Edge on Microsoftin verkkoselain, joka korvasi Explorerin Windows 10:ssä.
Edgeä myydään nopeana ja helppokäyttöisenä selaimena, joka on asennettu jokainseen windows 10 koneeseen.
Edgeä on hyvä käyttää erilaisilla kannettavilla akunsäästöön, ja on käytännöllinen jos et välitä sen tietävän kaikesta mitä teet.
Peilipalvelin. "Peilaa" eli kopioi toisen web-palvelimen sisällön jakaakseen sitä oman alueensa tietokoneille. Peilipalvelimet vähentävät Internetin ruuhkia.
NCSA:n (National Center for Supercomputing Applications) luoma ensimmäinen selain, joka oli pitkään selainten standardi.
Ensimmäisen kaupallisesti menestyneen web-selaimen toteuttanut yritys. Nykyään myös saman yrityksen selaimen nimi.
(Pointer) Tietoihin upotettu osoite (URL), joka määrittää toisessa tietueessa tai tiedostossa olevien tietojen sijainnin. Hyperlinkki on osoitin.
(Request of comments) RFC:t ovat asiakirjoja, jotka kuvaavat erilaisia Internetin käytäntöjä, lähinnä eri protokollia ja standardeja.
WWW-sivulla oleva interaktiivinen multimedia-osa, jonka etenemiseen myös sivuilla kävijällä on mahdollisuus vaikuttaa. Rich Media -elementit on yleensä tehty Flashilla, mutta myös virtaavat videoleikkeet lasketaan kuuluviksi Rich Mediaan.
Tietokoneohjelma, jolla katsotaan ja käytetään kotisivuja. Suosituimpia selaimia ovat Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera ja Safari.
Sisällönhallintajärjestelmä on yleisnimitys tietojärjestelmälle, joka palvelee koko organisaation sisällönhallintaa sen sijaan, että olisi keskittynyt pelkästään johonkin yksittäiseen osa-alueeseen, kuten verkkopalveluiden hallintaan.
(History) Sivuhistoria-kansioon tallentuu muistiin asetuksissa määritellyn ajan Web-sivustojen osoitteet. Sivuhistorian tarkoituksena on nopeuttaa osoitteen uudelleenkirjoittamista. Tietoturvan vuoksi sivuhistoria-kansio on hyvä tyhjentää tarpeeksi usein.
Internetissä yleensä päämäärätöntä sivulta toiselle vaeltamista kutsutaan surffaukseksi.
Funnel eli tavoitepolku tarkoittaa tapahtumia, joiden seurauksena sivuston käyttäjä suorittaa sivuston tavoitteen eli konversion.
Uniform Resource Identifier. Myös: URL. Osoite, joka kertoo web-dokumentin sijainnin, esimerkiksi http://www.casamedia.fi.
Menetelmä, jolla voidaan tarkistaa onko jokin WWW-sivu W3C-standardien mukainen, eli onko se muodostettu oikein.
(E-commerce) Käyttäjät pystyvät tilaamaan verkkokauppojen tuotteita Internetin kautta suoraan kotiin. Palvelun käyttäminen edellyttää lähes aina rekisteröitymistä. Luottokorttien avulla tilaaminen onnistuu helposti myös toiselta puolelta maapalloa.
Osoite, jolla kotisivut löytyvät internetistä. Verkkotunnuksen avulla omille kotisivuilleen saa persoonallisen ja helposti muistettavan osoitteen. Eri mailla on omat maakohtaiset verkkotunnuspäätteensä, jonka lisäksi on kansalliset rajat ylittäviä, yleisessä käytössä olevia päätteitä kuten .com tai .net. Suomalaisten verkkotunnusten pääte on .fi.
(Guestbook) Sivu, johon käyttäjä voi kirjoittaa mielipiteitä ja kommentteja sivuston ylläpitäjälle tai muille vierailijoille.
(Virtual Reality Modeling Language) Kuvauskieli, jota käytetään niiden WWW-sivujen kuvaamiseen, joilla on kolmiulotteista grafiikkaa ja joilla voi liikkua kolmiulotteisessa tilassa vuorovaikutteisesti.
Maailmanlaajuinen ilmainen tietosanakirja.
Sisältää toisiinsa yleistietoa, joskus tapauksissa syvällistä ja verraten tasokasta materiaalia.
Kuka tahansa voi osallistua Wikipedian sisällön tuottamiseen, kehittämiseen ja korjaamiseen.
Artikkelit sisältävät artikkelin lopussa listan viitteistä eli tietolähteistä, joita on käytetty artikkelin kirjoittamisessa. Nämä voivat antaa hyvän lähtökohdan asian tarkempaa tutkimiseen.
World Wide Web. Verkollinen dokumentteja, jotka on yhdistetty toisiinsa hypertekstin ja HTTP:n avulla.
(Extensible Hypertext Markup Language) HTML-kielen seuraaja, joka on rakennettu XML-kielen varaan.