Tarinamme | Casamedia - Digimaailman moniosaaja Hyppää pääsisältöön

Tarinamme

OSAAMISTA MONELLA SEKTORILLA.

Yrittäjä Klaus Juhantalon tietotekniikkaharrastus alkoi peruskoulun atk-kerhossa, jossa pääsi käyttämään Commodore Pet-4000 koneita. Koneita ohjattiin mm. poke- ja peek-käskyillä, joilla pystyi käynnistämään komentotulkista esim. basic-ohjelmointikielen. Basicillä sitten tehtiin ensimmäisiä ohjelmia.

 

Ensimmäinen oma tietokone oli Commodore 64, joka ostettiin Saksasta. Hinnaltaan kone oli tuolloin noin 2000 mk halvempi kuin Suomesta ostettuna. Ilo oli valtava kun sain koneen. Siinä menikin mukavasti aika opiskellessa saksankielisistä manuaaleista, sanaakaan saksaa osaamattomana pikkupoikana. Ensimmäisenä yönä opin formatoimaan disketin "open 18,15,0:so-disketinnimi,8,1".

 

Kavereilla oli erilaisia tietokoneita, joita myös tuli käytettyä ja tehtyä niille ohjelmia. Näitä olivat mm. Sinclair zx81, Sinclair 48, Oric Atmos, Salora Fellow, suomalainen Telmac TMC-600 mikrotietokone, Vic 20, C16 ja C128. Osassa koneita oli mustavalkonäyttö, osassa värejä erilainen määrä. Kaikki kytkettiin kuitenkin televisioon.

 

Kankaanpäässä järjestettiin vuonna 1983 Mikromessut, jotka olivat aikansa suurimmat tietotekniikkamessut. Messut olivat ensimmäinen paikka, missä olin atk-töissä palkallisena. 

 

Ensimmäinen pc-koneeni oli 286, yhden megan keskusmuistilla, 40 mb kiintolevylla, 1.2 mb lerppuasemalla ja mustavalkoisella Hercules-tarkkuusnäytönohjaimella. Koneessa pyöri Windows 3.0 aivan hirveästi swapaten.

Yrityksen perustaminen

Perustin yritykseni armeijasta päästyäni vuonna 1991, samaan aikaan kun opiskelin ammattikoulussa tietotekniikan mekaanikoksi.

Opiskeluaikana yritys toimi kotoa, omassa huoneessani. Ensimmäinen kauppani oli Amiga 500 -tietokoneeseen myymäni lisämuisti. 

Aloin tuomaan tietokonekomponentteja maahan Kaukoidästä ja myin kasaamani tietokoneet hyvällä katteella, mikä tuolloin vielä oli laitteissa.

 

Taloushallinnon ohjelmistojen kehitys alkoi 1991, kun eräs asiakas otti yhteyttä ja halusi laskutusohjelman. Sehän sitten tehtiin ja sittemmin ohjelmisto on laajentunut kattavaksi taloushallinnon ohjelmistokokonaisuudeksi.

 

Vuonna 1992 muutin vuokratiloihin osoitteeseen Kauppatori 5. Samoihin aikoihin aloin tarjota suuremmassa mittakaavassa myös äänentoistopalveluita, joita olin myös nuorempana harrastanut. Ääni- ja valolaitteistoa tuli hankittua suuret määrät, niillä järjestimme nuorisodiscoja sekä ulkoilma- ja ravintolakeikkoja. Vuosisopimuksiakin oli ravintoloihin ja tanssipaikoille.

Käyttämiäni tietokoneita ja niissä olleita tekniikoita

Commodore Pet 4000, Vic 20, C16, C64, C128, Amiga 1000, 2000, 500, 600 ja 3000

MX-Koneet, atari st

Ibm pc, 286, 386, 486, pentium, P2, P3, P4, Cyrix, AMD, AMD K6, K62, Athlon, Dual Core, C3,C5,C7

Apple II, Apple II clooni, Macintosh 8,9,OSX

Lähes kaikki cpu socketit on tullut mentyä läpi, ISA, VLB, PCI, PCI-X -lisäkorttipaikat

Kasettiasemat, IDE, EIDE, SCSI, Serial ata, Raidit... Nauha-asemat, zipit...

Plottereita, cnc-porakone, paddlet, piirtotabletit... 

Hakkeri-lehti

Julkaisin 1990-luvun alussa Hakkeri-lehteä, tietotekniikan erikoislehteä, joka oli myynnissä tuhannessa lehtipisteessä ja sillä oli oma tilaajakuntansa. Lehti ilmestyi kaksi vuotta, mutta ikävän kiintolevyrikkoutumisen vuoksi uusin lehti tuhoutui ja varmuuskopiota ei ollut. Lehteä oli tullut tehtyä yli kuukausi muiden töiden ohella. Harmitus oli suuri, ja lehden teko jäikin sitten näihin ilmestyneeseen kahdeksaan numeroon. Tuolloin opettelin taittamaan, graafista suunnittelua, ensimmäiset viivakoodisovellukset yms.

 

Vuonna 1995 Casamedia osti toimitilat Keskuskatu 9:stä ja siitä alkaen olemme toimineet nykyisessä osoitteessamme.

 

Äänentoistopalvelut jäivät hieman vähemmälle, BBS eli bulletin board Casabox kehittyi ollen Suomen purkkilistalla aika suuri tekijä, olihan purkilla kolme puhelinlinjaa 56k motukat 1,5 gb kiintolevytilaa (1,3 gb kiintolevy maksoi 10.000 mk kun sen ostin, vuotta en muista, seagaten scsi levy, täyskorkea). Casaboxilla oli myös oma nodeverkko "Casanet"; siihen kuului 30 purkkia ympäri Suomea, jotka pollasivat viestit öisin. Tuohon aikaan käytettiin qwk-viestipaketteja, tiedonsiirtoprotokollat olivat aluksi y- ja x-modem, sitten z ja s, joka mahdosti jopa chattaamisen tiedonsiirron aikana ja kesti tiedonsiirron virheitä.

Yksilinjaisena SuperBBS-ohjelmistolla 286 dos -koneessa tuli toimittua deskview-moniajosoftalla, mikä ei todellista moniajoa tietenkään ollut. OS/2 3 -käyttöjärjestelmä toi moniajon ja OS/2 Warp olikin sitten jo lähellä nykyaikaisia käyttöjärjestelmiä.

Käyttämiäni ohjelmointikieliä, kehittimiä ja frameworkkejä

Basic, Pascal, C++, Builder, Delphi, BZ, SuperBase, PHP, Simpol, Drupal, Visual Studio

Käyttämiäni tietokantoja

MySql, Postgres, Superbase

Käyttämiäni ohjelmistoja-Dos/win

Teko, Word perfect 5.1, WP win, Word 2, 97, 2000

Lotus Smartsuite, Open Office, tekstieditorit

Pagemaker, Indesign, Qwark,

Photostyler, Paint Shop Pro, Photoshop, Corel Draw, Designer, Arts & Letters, Gimp

Purkkisoftat SuperBBS, Wildcat, BBBS

 

Ftp, Telnet, Mirc, p2p, etäkäyttö, backup, virusohjelmistot, palomuurit, haittaohjelmien poistot

Sata miljoonaa apuohjelmaa ja työkaluja, jos johonkin tarkoitukseen

Html, css, javascript, dhtml, imagemap työkaluja on myös tullut testailtua, mutta paras on perustekstieditori...

Käyttämiäni käyttöjärjestelmiä

DOS, Windows 2, 3.1X, 95, ME, NT 3, 3.5, 4, Win 2000, W2K, Vista, Windows 7, Windows 8

OS/2, OS/2 Warp, OSX

SCO Unix, Linux Slackware, Mandrake, Mandriva, Open Suse sekä useat kokeillut distrot

Rautaisia projekteja

Kämmentietokoneen viivakoodiohjelmisto, tilaukset, varasto, inventaario

Tec-kassa, lisänäytön ohjelmointi, sarjaportin kautta ohjaa näytölle meneviä tekstejä

Lämpötila-anturin liittäminen tietokoneeseen ja sen tietojen logittaminen. SMS - tekstiviestijärjestelmä ohjaa gsm puhelimia tai gsm modeemeita

Elektroniikka / äänentoisto / valo / video

Elektroniikkatöitä olen harrastanut ja pienimuotoisia juttuja rakentanut, piirilevyjä suunnitellut syövyttäen

Valo- ja äänentoistolaitteet ovat tulleet tutuksi alkaen pikkupoikana kelanauhurilla äänityksiä tehden. Ammattimainen ääni- ja valokalusto tuli tutuksi erilaisissa DJ ja äänentoisto hommissa. Ko. laitteita on joutunut toisinaan myös korjailemaan. Ravintoloiden äänentoisto ja valaistusjärjestelmiä on tullut rakennettua. 

Erilaiset videolaitteet ovat tuttuja vuosien takaa, niin käytön kuin korjaamisenkin kautta. Ensimmäisen videon editoin analogisella kalustolla Amigan genlockkia toisissa paikoissa efekteinä käyttäen. Vhssästä svhässään, digitaalivideoon (DV) ja sitten fullhd - järjestelmiin. Videoita on kuvattu, editoitu ja julkaistu niin DVD kuin nettimuodossakin.

Graafinen suunnittelu, valokuvaus, kuvankäsittely

Äidinmaidosta olen saanut geenejä graafiselle puolelle. Pienestä pitäen olen piirtänyt ja ollut silloin tällöin mukana erilaisissa taidetapahtumissa. Ensimmäinen kamera minulla oli ehkä joskus 10 vuotiaana, filmiaikainen pokkari, jos näin voidaan sanoa. Useiden erilaisten filmi ja digikameroiden jälkeen siirryinkin sitten ammattitasoiseen järjestelmäkameraan. 

 

Graafisen viestin kurssin kävin 90-luvun alussa Kankaanpään Taidekoulussa. Siellä opin perusteita kuvankäsittelyyn, taittoon yms.. Työ tekijäänsä opettaa. 

Nykyhetki

Kaikki tekemäni vaatii jatkuvasti uusien asioiden opettelua. Tekemällä uusia projekteja oppii uutta. Osaamista ja kokemusta on kertynyt vuosien saatossa erilaisten asioiden, asiakkaiden, sidosryhmien ja tekniikoiden kanssa runsaasti. Tällä pohjalla pystymme vastaamaan asiakkaiden meille esittämiin toiveisiin, pyyntöihin ja haasteisiin.