Hyppää pääsisältöön
TikTok blogikuva

Mikä on TikTok?

TikTok on sovellus, joka toimii kuin sosiaalinen media. Sovelluksella on miljoonia käyttäjiä, ja se on varsinkin nuorison suosikki. Sovellus julkaistiin vuonna 2016. Sovelluksen suosio alkoi kasvaa maailmalla merkittävästi tammikuussa 2018 ja Suomessa myöhemmin. Palvelun ikäraja on 13 vuotta, mutta monet sen käyttäjistä ovat sitä nuorempia. 

TikTokissa käyttäjä ottaa videon puhelimellaan ja halutessaan muokkaa sitä. Sovelluksessa videoon voi lisätä musiikkia ja sitä voi muokata editointityökaluilla. Valmis video voi kestää 1-60 sekuntia. Videot ilmestyvät syötteeseen, jota voi selata alaspäin. Lähtökohtaisesti käyttäjän tiliä voi seurata kuka tahansa, mutta tilinsä voi myös säätää yksityiseksi.

TikTok oli ennemmin nimellä Musical.ly. Molemmissa palveluissa on sama idea: käyttäjät voivat julkaista palveluun erilaisia 15 sekunnin videoita. Musica.lya ei kuitenkaan ole enää olemassa, sillä TikTokin omistava ByteDance-yhtiö osti sen ja kaksi palvelua yhdistyivät.

Vaikka TikTokissa ei sinällään ole mitään mullistavaa uutta, niin arvellaan, että sovelluksen suosio saattaa perustua siihen, kuinka hyvin se on onnistunut yhdistämään aiempien suosittujen sovellusten, kuten Instagramin, Snapchatin ja Musica.lyn parhaimmat puolet.

Moni on huolissaan esim. siitä, miten heidän lapsensa pärjää sovelluksessa. Niin kuin aiemmin mainittiin, TikTokissa voi asettaa tilinsä yksityiseksi, jolloin vain omat, kavereiksi hyväksytyt ystävät voivat nähdä käyttäjän julkaisemat videot ja lähettää hänelle viestejä. Julkisissakin tileissä epäasiallisten viestittelijöiden blokkaaminen on mahdollista. Epäasialliset kommentit voi myös ilmoittaa ylläpidolle ja TikTokissa voi myös blokata eri hakusanoja.