Hyppää pääsisältöön

Windows 10 Vinkki - Leikkaa ja luonnostele

Windows 10 Kuvankaappaustyökalu on päivittynyt

Uusi todella hyvä ja monipuolinen "Leikkaa ja luonnostele (Snip & Sketch)" kuvankaappaustyökalu tuli Windows 10 2018 Elokuun päivityksen mukana. Kyseisellä ohjelmalla voi ottaa ruudunkaappauksen koko näytöstä, valitusta alueesta (nelikulmio) tai vapaasti piirretystä alueesta. Hienoja uusia ominaisuuksia verrattuna snippin tooliin ovat mm. kuvan päälle piirtäminen ja kuvien jako sosiaalisen median kautta. Voit tehdä myös ajastetun kuvankaappauksen esim. kolmen sekunnin päästä, näin voit aukaista vaikka ohjelmavalikon, minkä haluat näkyvän kuvankaappauksessa.

Ohjelman löydät esim. hakutoiminnolla kirjoittamalla hakukenttään leikkaa.

win10-leikkaajaluonnostele.png

Ohjelma kannattaa kiinnittää työkalupalkkiin (pin to taskbar), jos sille on usein käyttöä! Ohjelman käynnistyksen voi myös kiinnittää PrintScreen napin painallukseen, ohjeet alapuolella.

 

windows10-leikkaajaluonnostele-ohjelma.png

Erittäin hyvä ominaisuus on myös että siepattu kuva tulee automaattisesti myös leikepöydälle, mistä sen voi helposti liittää vaikka pikaviestimiin tms.

Pikanäppäinkomento Windows - Shift - S käynnistää Leikkaa ja luonnostele työkalun. PrintScreen näppäimen voi myös asettaa aktivoimaan ko. ohjelman käynnistys. Se käy asetuksista (Asetukset > Helppokäyttöisyys > Näppäimistö) (Settings > Ease of Access > Keyboard).

Snipping tool on nyt historiaa.. ;) Tai on sekin vielä mukana windowsissa. Snipping toolissa on myös yksi ominaisuus mitä tässä uudessa ei ole, nimittäin aktiivisen ikkunan kuvankaappaus, tuon voi kyllä tehdä nelikulmio kaappauksella mutta pitää olla tarkkana että mukaan ei tule ylimääräisiä pikseleitä tai leikkaa osia pois.