Hyppää pääsisältöön

3D tulostamisessa on kaksi eri vaihetta: ensimmäinen on mallin luominen ja toinen on mallin muuttaminen G-koodiksi, jolla ohjataan tulostusta.

Mallin luominen

3D-mallin voi tehdä millä tahansa ohjelmalla, joka tuottaa STL-formaattia. Malli muunnetaan siis läjäksi kolmioita.Mallin luomiseen voi käyttää esimerkiksi Blenderiä (https://www.blender.org/) joka on ilmainen ja vapaa 3D-grafiikan mallinnusohjelma, mutta on olemassa muitakin mahdollisia vaihtoehtoja kuten vaikka TinkerCAD (https://www.tinkercad.com/) tai SketchUp (https://www.sketchup.com/)

 

Mallin muuttaminen G-koodiksi

 STL-malli muunnetaan G-koodiksi, jolla ohjataan tulostinta. Esineen tulostamisessa on monta säädettävää parametria, esim. suuttimen ja tulostusalustan lämpötila, tulostusnopeus, esineen täyttökuvio, esineen tulostusasento jne. Konetta pitää myös kalibroida, että tulostuspää on oikealla korkeudella tulostusalustasta. G-koodia tekeviä ohjelmia.

Tässä vaiheessa kannattaa käyttää Cura (https://ultimaker.com/en/products/ultimaker-cura-software) nimistä ohjelmaa. Cura on ilmainen ja sitä on helppo ymmärtää koska sen järjestelmä on suomennettu. Muita ohjelmia tähän tarkoitukseen ovat esim. Slic3r (https://slic3r.org/).