Hyppää pääsisältöön

On olemassa monia eri tapoja 3D-tulostaa mutta kolme yleisintä ovat FDM-. SLA- ja SLM-teknologiat.  

 

FMD

FDM on yleisin 3D-tulostusteknologia, koska se on niin helppokäyttöinen eikä vie paljon tilaa. FDM käyttää filamentiksi kutsuttua joko 1.75 tai 2.85 mm ja 3 mm paksuista muovilankaa esineiden printtaamiseen. Kun tulostetaan FDM:llä filamenttiä syötetään kuuman suuttimen läpi. Suuttimen läpi filamentti pursotetaan tulostusalustalle jossa muovi jähmettyy uudellen kerros kerrokselta printattavan esineen haluttuun muotoon. FDM:ssä voi käyttää suurta valikoimaa eri materiaaleja ja yhteen printtiin voi nykyään laiittaa joa paria eri ainetta. 

 

SLS

SLS tulostusteknologiassa käytetään tulostusmateriaalina pulveria. Pulveri säilötään kammiossa, josta kone levittää pulveria erittäin ohuen kerroksen tulostusalustalle. Pulveri partikkelit sulatetaan yhteen suurteholaaserilla jonka jälkeen kone lisää uuden kerroksen, joka sulatetaan taas yhteen edelliseen kerrokseen kanssa. Koska pohjalla olevat pulverit toimivat tukena päälle tuleville pulvereille pystyy tällä tulostusmenetelmällä printtaamaan erittäin monimutkaisia ja tarkkoja muotoja ilman että pitää huolehtia tukirakenteista.

 

SLA

 

SLA tulostusteknologia käyttää photopolymeerejä valmistusmateriaalina. Photopolymeeri kaadetaan alustaan jolla on läpinäkyvä pohja, jota vasten tulostusalusta laskeutuu. UV-laserin valopiste kohdistetaan usean peilin kautta tulostusalustaan jonka pinnalle resiini kovettuu. Tulostusalusta nousee altaasta jokaisen kerroksen jälkeen ja tämä toistuu kunnes kappale on valmis.