Hyppää pääsisältöön

HDR KUVAUS OHJEET / TUTORIAL

 
Aloittelijan HDR kuvaus ohjeet.
 
Kerron tässä askel askeleelta HDR kuvauksen periaatteen jolla itse olen ottanut HDR kuvia ja jaan tietoa jota olen saanut lukuisilta kuvaussivustoilta.
 
Koetan mennä askel askeleelta niin että mikään ei jäisi kovinkaan epäselväksi.Kuitenkin paras tapa on kuvata ja kokeilla itse useita kertoja.
 
1. Valitse kohde ja aseta kamera tripodiin. (Tunnetaan myös nimellä jalusta tai kolmijalka). Kun olet tehnyt tämän ja zoomaillut/rajaillut kuvan semmoiseksi että se näyttää sinusta hyvältä niin voimme aloittaa.
 
2. Valitse kameran asetuksista / rullasta / säätimestä asetus AV, jolloin voit säätää aukon koon. Tärkeintä on se että aukon koko pysyy vakiona jokaisen kuvan aikana ja että myös ISO arvo pysyy samana jokaisessa kuvassa. Automaattiasetuksilla tämä ei onnistu.
 
Tämän esimerkin kuvat on otettu siten että kameran on Canon EOS 450D + 18-55mm canonin oma Kitti linssi.
 
Säädöt : ISO 100, F20 , EI SALAMAA , WB (valkotasapaino) Ulkoilma
 
3. Kun säädöt ovat kohdillaan rupeamme ottamaan itse kuvia. Minä itse olen aina ottanut viisi kuvaa. Viidellä eri valotusarvolla -2/-1/0/+1/+2.
 
Mielestäni on erittäin tärkeää että asetukset menevät tasavälein ja kuva on tasalaatuinen. Elikkä et voi ottaa kuvia epäsäännöllisin välein. Esimerkiksi -1,5/-1/0/+2. Tähänkin olen kuitenkin törmännyt netissä
moninlaisiin virityksiin,mutta en voi sanoa niistä mitään tarkemmin itse kun en ole testannut.
 
Kuvausvaiheessa olen pitänyt aina itse tärkeänä myös sitä että pidän 2s ajastimen päällä kamerassa kun otan kuvan. Ensinnäkin siksi että kuvan pitää olla mahdollisimman samasta kohdasta otettu, eli jos kamera tärähtää tai siirtyy niin kuva on pilalla. 2 sekunnin laukaisu viiveellä kerkeän ottamaan käden pois kameralta ja käden tärinä tai muu ei liikauta kuvaa.
 
4. Nyt meillä pitäisi olla viisi samanlaista kuvaa eri valotusarvoilla (voit myös koittaa kolmella kuvalla tai niin usealla kuin välineesi siihen pystyy, kunhan valotusten askeleet ovat samankokoisia).
 
5. Tässä minun viisi kuvaani järjestyksessä -2/-1/0/+1/+2
 

hdr5500.jpg

hdr4500.jpghdr3500.jpg
hdr2500.jpg
hdr1500.jpg

 
 
 
6. Käytän HDR kuvan luomiseen Photomatix 3 Pro ohjelmaa. Ilmainen koeversio on saatavilla netistä monesta paikasta.
   
 
 
7. Avaan kaikki kuvat Photomatix ohjelmalla vetämällä ne ohjelman ikkunaan ja painan GENERATE HDR IMAGE.
 

capture1500.jpg

 

 
8. Valitsen toiminnoista Align source images -> tämä yrittää tarkentaa kuvat, jos kamera on hieman liikkunut tai tärähtynyt kuvia ottaessa).
Valitsen toiminnoista Attempt to reduce ghosting artifacts -> jos jossain kuvassa on ollut vaikka puusta tippuva lehti tai tuuli on heilauttanut oksaa niin tämä toiminto yrittää poistaa ne. Sen jälkeen painan OK.
 
 
capture2.jpg
 
9. Kone raksuttaa hetken riippuen sen nopeudesta ja kuvien koosta. Nyt eteesi aukeaa kuva joka ei vielä näytä mitenkään erikoiselta vaan on ainoastaan yhdistänyt kuvat             yhdeksi. Napauta Tone Mapping nappulaa.
 
 
capture3500_0.jpg
 
10.Eteesi aukeaa HDR kuva otoksestasi joka jo näyttää joltakin.
 
 
capture4500_0.jpg
 
11. Säädän seuraavat asetukset omalle kuvalleni. Itse voit rauhassa kokeilla asetuksia ja etsiä itsellesi sopivat jokaiseen kuvaan. Kokeilemalla onnistuu parhaiten.


Tässä minun asetukseni :


Strenght : 100
Color saturation : 65
Light Smoothing : High
Luminosity : 10

 

Tone välilehdeltä
White Point : 0,393%
Black point : 0,250%
Gamma : 1,00

 

Color välilehdeltä

Temperature : 4 (värien lämpö)

Saturation higlights : -10 (yksityiskohtien värikylläisyys,tässä kuvassa pilvet vedin harmaaksi)
Saturation Shadows : 5 (pensaisiin ja muihin väriä sopivasti)

 
 
capture5.jpg

 

Paina PROCESS ja tallenna kuva.

Parhainta jälkeä saat .RAW kuvilla tietysti mutta .JPG kuvillakin pääsee jo hyvin vauhtiin kuten tämäkin kuva on tehty.

Toivottavasti tästä oli jollekin jotain hyötyä tai pientä vinkkiä edes.

 

Tässä valmis oma lopullinen kuva

 

hdrkuva500.jpg