Hyppää pääsisältöön

 

IRKKAUS JA mirc - tiivistetty oppimäärä

Irkkaus (IRC = Internet Relay Chat) on kasvanut nopeasti internetin käyttäjien keskuudessa. Kommunikointi tapahtuu erilaisilla kanavilla, joista osa on "yleiskanavia" ja osa erilaisten kaveri-, harrastus- tai työyhteisöjen perustamia pienempiä kanavia. Helpoimmin irkkauksen alkuun pääsee mirc-ohjelmalla.
OHJELMAN IMUROINTI JA ASENNUS
 
Mircin kotisivulta ( www.mirc.co.uk ) voit imuroida ohjelman ja hakea halutessasi lisätietoa. Vasemmasta reunasta "Download mirc" johdattaa eteenpäin. Valitse versio sen mukaan mitä Windowsia käytät (99% todennäköisyydellä siis 32-bittinen versio) ja valitse paikka, josta imuroit (vaikuttaa lähinnä latautusminopeuteen).
 
Varsinainen asennus on varsin helppoa ja nopeaa, ohjelma kysyy vain hakemiston ja pari "raksi-ruutuun" -kysymystä (joiden oletusarvot voi jättää hyvin voimaan).
 
MUKAAN IRCCIIN

 

mirc1.gif
Kun käynnistät mircin, aluksi tulee ruutu jossa on infoa tekijästä ym. Siitä ohi pääsee helposti sulkemalla laatikon. Tämän jälkeen tulee ensimmäinen täyttötesti (kuva).
Irkkiserverin valinta: Vaihtoehtoja on valtavasti, mutta onneksi aakkosjärjestyksessä - mene kohtaan IRCnet, sitten mieluiten IRCnet,EU,FI,Helsinki (myös Espoota voi kokeilla). (Jos kumpikin kieltäytyy yhdistämästä, kokeile jotain muuta IRCnet-vaihtoehtoa)
 
Full Name: Oikean nimen antaminen on hyvä tapa, muttei pakollista. E-mail -kohdan sisällöllä ei ole varsinaisesti merkitystä.
 
Nickname: Nimesi, joka näkyy muille käyttäjille. Yritä käyttää aina samaa nickiä, jotta väet tuntevat sinut. Alempi kohta on vaihtoehto siltä varalta, että ensimmäinen nick on jo käytössä. Jos molemmat ovat varattuja, ohjelma pyytää antamaan uuden kunnes keksit jonkun joka ei sillä hetkellä ole varattu.
 
Invisible mode: +s (secret)-kanavia joilla olet, ei näytetä /whois-komennon yhteydessä. Kuulostanee toistaiseksi heprealta, mutta laita rasti tähän.
 
Näiden tietojen hyväksymisen jälkeen ohjelma yhdistää palvelimelle ja kysyy haluamaasi kanavaa. Valitse listasta tai kirjoita joku muu kanava (esim. #kukka) ja paina join.
 
MIRC-OHJELMASTA
 mirc3.gif
 
Otsikkopalkin alla on komentovalikko, josta pääsee käsiksi kaikkiin asetuksiin ym. Sen alla on rivi käteviä kuvakkeita. Viemällä hiiren kuvakkeen päälle näet kuvakkeen toiminnon.
 
Kuvakepalkin alla on kanavapalkki, vastaava kuin Windowsin tehtäväpalkki, "palikkoina" status-ikkuna sekä kanavat joilla olet ja privaattiviestit.
 
Jokaiselle kanavalle on oma ikkunansa. Sen oikeassa reunassa on nicklista eli lista henkilöistä, jotka ovat ko. kanavalla. @-merkin omistaja on operaattori (eli hänellä on oikeus poistaa kanavalta hetkellisesti/pysyvästi häiriköitä ym.).
 
Isommassa osassa kanavaikkunaa näkyy keskustelu. Jokaisen kommentti näkyy muodossa <nick> sanominen.
 
PERUSKOMENNOT
 
Komennot annetaan /komento -muodossa. Näillä komennoilla pärjää peruskäytössä, lisää löydät vaikka mircin kotisivuilta jos kiinnostaa.
 
/join #kanavannimi - liity kanavalle (siis esim. /join #kukka). Voit olla monellakin eri kanavalla samaan aikaan.
/part #kanavannimi (selite jos haluat) - poistu kyseiseltä kanavalta (jos laitoit selitteen ilmoitetaan sekin samalla)
/whois tähännick - kertoo kyseisestä henkilöstä perustiedot (mm."full namen" ja kanavia joilla on)
/me (tekee jotain) - normaalin puheen sijaan tulee kanavalle muodossa * (Nickisi) tekee jotain
/nick tähännick - jos koet pakolliseksi vaihtaa nicknamea kesken kaiken. Ei suositeltavaa
/query tähännick - "privaattikeskustelu" henkilön kanssa. Sama tapahtuu kun tuplaklikkaat "nick-listasta" ko.henkilön nickiä
/away tähänselite - jos poistut hetkeksi mutta jätät ircin auki, tämä informoi että olet poissa
/quit (selite jos haluat) - kun haluat poistua irkistä, esim. /quit Taidan mennä nukkumaan
 
KANAVIA
 
#kukka - hyvin sekalainen peruskanava, josta sopii aloittaa
#Beginner - ulkomaankielinen peruskanava
 
Lisää kanavia löydät esimerkiksi katsomalla whois:llä, millä kanavilla ihmiset oleilevat - tai kokeilemalla ihan jotain mieleen tulevaa kanavannimeä. Tällä hetkellä (3/01) esim. #hemohes vaikuttaa olevan suosittu kanava ;)
 
IRC-ETIKETTI LYHYESTI
 
1. Monilla kanavilla kannattaa ensin katsoa vähän aikaa ennen kuin puhuu. Esimerkiksi #kukalla meno on varsin vapaamuotoista, mutta on olemassa ns. asiallisia ja vakaviakin kanavia, jolla väärästä sanomisesta saat potkut tai porttikiellon.
 
2. Älä anele oppeja äläkä yritä olla enemmän kuin olet. Ns. peelot (usein nuorehkot ihmiset jotka luulevat olevansa enemmän kuin ovat ja yrittävät jatkuvasti päteä ja todistaa sitä) eivät ole kovin pidettyjä.
 
3. Liitetiedostot - älä lähetä äläkä vastaanota ennen kuin tiedät, mitä olet tekemässä.
 
4. Hymiöt ovat irkissä hyvin yleisiä. Ellet siis vielä osaa, ne kannattaa opetella - jos et ymmärrä mitä ";)" tarkoittaa ja tulkitset sellaisella varustetun lauseen vakavasti sanotuksi, seuraukset voivat olla hyvin ikäviä.
 
5. Kukaan ei pakota olemaan millään kanavalla. Jos et pidä paikasta, sitä ei tarvitse kertoa kaikille - eikö olekin helpompaa poistua paikasta ja etsiä enemmän makusi mukainen kanava?
 
6. Vaikka edellä onkin viisi käsky/kieltomuotoista seikkaa, irc on varsin vapaa paikka ja jokaisen mielipiteelle löytyy tilaa. Älä luovuta heti parin minuutin jälkeen - kanavia on tuhansia ja ihmisiä vielä enemmän.