Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä joita PC käyttäjä kohtaa kun käyttää Mac-konetta:

K: Mistä saan virustorjunta-ohjelman Maciin?

V: Vaikka Macille on tehty useita virustorjunta-ohjelmia yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa sellaista asentaa, koska ne poikkeuksetta vain haittaavat koneen käyttöä. Macissa ei ole viruksia ollut, joten virustorjunnallekaan ei tarvetta juurikaan ole.

K: Missä Macin näppäimistöllä on "Delete"?

V: Macin näppäimistössä ei ole suoraan "Delete"-näppäintä vaan se pitää tehdä näppäinyhdistelmällä "Omppu"+"backspace"

K: Kuinka asennan Maciin ohjelman?

V: osassa Mac-ohjelmia on "Asentaja", jolloin asentaminen tapahtuu ohjatusti samaan tapaan kuin Windowsissa. Jotkut ohjelmat taasen ovat .dmg muodossa ja nämä asennetaan seuraavasti:

• Lataa .dmg tiedosto
  • Tuplaklikkaa .dmg tiedostoa
  • Työpöydällä on nyt virtuaalilevykkeen kuva, tuplaklikkaa tätä
  • Avautuvassa ikkunassa näkyy ohjelman ikoni
  • Vedä ohjelman ikoni hiirellä "Ohjelmat"-kansioon ja Mac asentaa ohjelman
  • Jos haluat ohjelman näkyviin "Dockissa" niin vedä ohjelman ikoni "Ohjelmat"-kansiosta "Dockiin"

HUOM! Älä vedä "ohjelma"-ikonia suoraan virtuaalilevyltä "Dockiin", koska tällöin ohjelma ei asennu eikä täten myöskään toimi.

Joissain tapauksissa ohjelmat saattavat olla myös pakatussa muodossa kuten .sit tai .zip ja nämä ohjelmat pitää ensin purkaa käyttäen Stuffit Expanderia. Stuffit Expanderin saat ladattua täältä http://www.macupdate.com/app/mac/20954/stuffit-expander

K: Kuinka poistan ohjelman Macissa?
V: Macissa ohjelma poistetaan yksinkertaisesti vetämällä "Ohjelmat"-kansiosta ohjelmaikoni roskakoriin. Tai jos ohjelmassa oli oma "Asentaja" niin sen mukana todennäköisesti tuli myös "Uninstaller".

K: Mistä löydän ilmaisohjelmia Maciin?

V: Maciin löytyy ilmaisohjelmia suoraan Applen omasta App storesta mutta myös esimerkiksi http://www.macupdate.com/ ja http://download.cnet.com/mac/

K: Miten muutan näytön vierityksen suuntaa hiirellä rullattaessa?

V: Vierityksen suunnan saa muutettua Järjestelmäasetuksista kohdasta Hiiri / Vierityssuunta

K: Miten saan ohjelman valikot ohjelman omaan ikkunaan?

V: Macissa kaikki valikot on aina tarjolla vain yläpalkissa "Finderissa" ja siellä näkyy aina aktiivisen ohjelman valikot.

1.Pikanäppäimet:

Command= Omppu

Command-shift-c (Open the computer window)

Command-d (Duplicate selected item)

Command-shift-d (open desktop folder)

Command-e (eject)

Command-f (Find any matching spotlight attribute)

Command-shift-f (Navigate to the search field in an already-open Spotlight attribute)

Command-shift-g (Go to folder)

Yleiset.

Omppu + C = Kopioi

Omppu + V = Liitä

Omppu + X = Leikkaa

Omppu + Z = Peru toimenna

Omppu + P = Tulosta

Omppu + A = Valitse kaikki

Omppu + Q = Lopeta ohjelma

Omppu + W = Sulje ikkuna

Omppu + Tab = Voi vaihtaa päällä olevaa ohjelmaa

Omppu + alt + esc = Tehtävienhallinta

Finder

Omppu + Nuoli ylös päin = Avaa isäntä kansion

Omppu + N = Avaa uusi ikkuna

Omppu + Shift + N = Tee uusi kansio

Omppu + backspace = Siirtää valitun kohteen roskiin

Erikoismerkit

Alt + 2 = @

Alt + 8 = [

Alt + 9 = ]

Alt + Shift + 8 = {

Alt + Shift + 9 = }

Alt+ ^ + väli = ~

Cmd - Pohjassa klikkaamalla tiedoston nimeä spotlightissa aukaisee ko. tiedoston sijainnin

2.Tehtävienhallinta

Omppu + alt + esc pikanäppäimellä saa auki tehtävienhallinnan, jossa voi ainoastaan sulkea ohjelmia.

Järjestelmän Valvonta löytyy erikseen ja sinne pääsee helposti hakukenttää kirjoittamalla "Järjestelmän valvonta". Järjestelmän valvonnassa voi tarkastella prosessorin, järjestelmän muistin ja verkon rasitusta, Levyjen aktiivisuus ja käyttö on löytyy myöskin täältä.

Lisäohjelmista pääsee konsoliin.

3.HTML-editointi

Taco HTML Edit

Komodo Edit

Nvu

PageSpinner

Crea:text

4.Ilmaisohjelmat macille

BitTorrent - Mac OS X-versio BitTorrent-asiakasohjelmasta, joka on huomattavasti Windows-versiota kehittyneempi.

Blender - Huikean monipuolinen 3D-mallinnusohjelma omintakeisella käyttöliittymällä.

VLMC (VideoLAN Movie Creator) - Freeware (Open source). A non-linear editing software for video creation based on libVLC and running on Windows, Linux and Mac OS X!

Chrome - Selain

Mozilla - Selain

Skype - Ole yhteydessä kontakteihin tällä kätevällä pikaviestiohjelmalla

Opera - Selain

5. Home Folder

Löytyy Finderista, ja sen kuvakkeena toimii taloa muistuttava ikoni.

6.Kuvankaappaus

Omppu + Shift + 3 = Koko ruudun kuvakaappaus

Omppu + Shift + 4 = Valitun alueen kuvakaappaus

Omppu + Shift + 4 + välilyönti = Valitun ikkunan kuvakaappaus

Omppu + Shift + 5 = Videon kaappaus

Kuvankaappaukset tallentuvat työpöydälle.

7. Näytä piilotetut kansiot

Kirjoita terminaaliin (pääte) komento defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles TRUE

jonka jälkeen toinen komento killall Finder

8. Muuta

Miten voi ohittaa tarkistuksen haluamansa ohjelman kohdalla, kun macci sanoo: cannot be opened because it is from an unidentified developer.

- Security & Privacy - General - Allow apps downloaded from: