Pikakuvake on linkki tiedostoon tai ohjelmaan, jota esittää kyseisen tiedoston tai ohjelman kuva. Pikakuvakkeen tuplaklikkaaminen avaa tiedoston tai ohjelman.
Pikakuvakkeiden avulla usein käytetyt tiedostot voi asettaa yhteen helppopääsyiseen sijaintiin, kuten kansioon, työpöydälle, tai tehtäväpalkkiin

Pikakuvakkeen tunnistaa ja pienestä nuolen kuvasta sen vasemmassa alakulmassa.

Pikakukakkeen voi luoda melkein minkälaiselle tiedostolle tahansa.
Voit luoda pikakuvakkeita asiakirjojen, kuvien, musiikkitiedostojen, kansioiden ja ohjelmien lisäksi myös WWW-sivustoille.

Pikakuvakkeita voidaan kopioida tai siirtää uuteen sijaintiin ja se avaa yhä edelleen alkuperäisen tiedoston.
Helpoin tapa pikakuvakkeen siirtämiseen on vetää se uuteen sijaintiin.

Jos poistat alkuperäisen tiedoston, pikakuvake ei enää toimi, joten sinun pitäisi poistaa myös pikakuvake.
Pikakuvakkeen poistaminen ei vaikuta alkuperäiseen tiedostoon. Voit poistaa pikakuvakkeen, jollet enää tarvitse sitä.

Pikakuvakkeen voi myös nimetä uudelleen samalla tavoin kuin nimeäisit uudelleen minkä tahansa muun tiedoston.
Klikkaa pikakuvaketta hiiren oikealla ja valitse Nimeä uudelleen (Vaihtoehtoiseesti paina F2).
Tämän jälkeen kirjoita pikakuvakkeelle uusi nimi ja paina ENTER-näppäintä.

Jos pikakuvake ei toimi ja näkyviin tulee Puuttuva pikakuvake -valintaikkuna, alkuperäinen tiedosto on joko siirretty tai poistettu.
Jos tiedät alkuperäisen tiedoston nykyisen sijainnin, valitse Selaa ja määritä uusi sijainti.
Jollet tiedä alkuperäisen tiedoston nykyistä sijaintia, poista pikakuvake, koska se ei enää toimi.

Voit muuttaa kuvakkeen kuvan napsauttamalla sitä hiiren oikealla ja valitsemalla Ominaisuudet.
Valitse Vaihda kuvake, valitse luettelosta uusi kuvake ja valitse OK. Pikakuvake näkyy uuden kuvan kanssa.
Ominaisuudet-ikkunasta voi myös vaihtaa pikakuvakkeen kohde.